‘Kita Tak Lari, Kita Berhijrahlah’ – Rupanya Sajad Dh Lari ke Australia. Ditanya Pasal Agama, Ini Jawapan Sajad

Ktika ramai pihak tertanya-tanya di manakah, usahawan kosmetik Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Nur Sajad bersembunyi, akhirnya dia muncul beramah mesra dengan pengikutnya di media sosial pada Isnin.

Lbih mngejutkan apabila Sajad, 36, yang sebelum ini disangka masih berada di Thailand dipercayai sudah meIarikan diri ke Canterbury, Australia.

Nur Sajad memaklumkan dirinya sedang menjalani kuarantin di Canterbury, Australia dan sudah pun secara rasmi berhijrah ke negara Kanggaru itu dengan bantuan kerajaan Australia ketika ‘live’ di media sosial miliknya.

Untuk rekod, Nur Sajad sebelum ini ditahan di sebuah kndominium di Thailand oleh pihak imigresen negara itu selepas Polis Diraja Malaysia (PDRM) memaklumkan maklumat mengenai keberadaan usahawan dalam buruan berkenaan yang lolos melalui laluan kereta api di Padang Besar, Perlis.

Ketika ditahan Nur Sajad mengemukakan kad peIarian Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi PeIarian (UNHCR) yang dikeluarkan ibu pejabat suruhanjaya itu di Bangkok dan memaklumkan dia akan berhijrah ke Australia.

Dalam perkongsian yang dibuat secara langsung di media sosialnya, Nur Sajad berkata, dia bukanlah meIarikan diri sebaliknya hanya berhijrah.

” Kita tak Iari, kita berhijrahlah. Tak baik kata kita Iari you all (anda semua) yang kata kita Iari tak boleh terima hakikatkan,” katanya menerusi sesi live di Instagam.

Sementara itu, Nur Sajad juga menegaskan dia dalam perancangan untuk membuka perniagaan di negara berkenaan.

” Selama ni kita senyap sebab kita nak buka kedai baru dekat lokasi baru. Alhamdulillah dapat support yang banyak,” katanya.

Dalam pada itu pada sesi live berkenaan Sajad turut menjawab pertanyaan para pengikutnya tentang status dia sebagai warganegara Malaysia.

” Kita dah crai dah, dah crai dah, dah taI4k tiga dah.

” Maaflah kita dah tak boleh bersatu kembali,” katanya.

Selain itu Sajad turut meminta orang ramai agar tidak menghakiminya dengan pelbagai andaian berhubung isu agama yang dianggap sangat sens1tif.

” Kalau saya masih Islam biar la saya dengan cara Islam saya… awak dengan Islam awak.

” Tak perlu la awak nak judge saya, kita respect each other. Sebab sekarang ni pun kalau awak nak kata apa-apa pun tak guna sebab saya dengan cara Islam saya.

” Tak perlu la kata saya berd0sa ke… terima kasih saya sangat hargai nasihat anda semua.

” Saya sangat happy sekarang, saya boleh jadi diri sendiri, boleh tenang tak ada gngguan. Saya hanya nak fokus perniagaan. Saya boleh pakai apa saja dekat sini, saya tak gnggu siapa-siapa pun.

” Pasal saya punya jant1na, dekat sini jant1na saya wnita, dorang dah check semua head to toe, saya tak perlu ragu-ragu dah,” katanya.

Mengulas mengenai pertanyaan netizen mengenai kesnya apabila dia perlu ‘menyeIudup’ masuk ke negara jiran untuk meIarikan diri, Sajad berkata apa yang terjadi tidaklah seperti yang disangka.

Jelasnya lagi, dia sentiasa menghormati kerja pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang menjalankan tugas dengan baik.

Sementara itu, menjawab mengenai soalan agama, usahawan sensasi itu menjelaskan ianya perkara peribadi serta memberitahu dia tidak akan mengaku hal berkaitan jant1nanya sehingga ke Iubang kubvr.

Kata Sajad lagi, dia tetap wnita dan meluahkan rasa kcewa apabila ada yang memintanya untuk berubah sedangkan dalamannya seorang wnita.

Sebelum ini, Harian Metro melaporkan msteri ‘kehilangan’ Nur Sajad terjawab apabila dia dilaporkan ditahan pihak imigresen ThaiIand pada 8 September lalu hasil maklumat pihak berkuasa Malaysia.

Pada 9 September lalu atas ksIahan memasuki Thailand secara tidak sah, Nur Sajad did4kwa di mahkamh namun usahawan ksmetik itu dibebaskan pada 10 September lalu dengan jaminan AS$2,000 (RM8,343) yang dibuat seorang warga tempatan.

Sumber:mstar dan hmetr0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*